טבעונות או לא להיות

האגס אחד

האגס אחד

שלחנו את איילת, כתבת האוכל הנועזת שלנו, למצוא את כל אותן המסעדות שידידותיות לטבעונים. בדרך היא עברה כמה מפחי נפש אבל חזרה עם מסקנה אחת: יש תקווה לטבעונים הירושלמים.

// איילת כהן

.

.

ברוב המסעדות ובתי הקפה בעיר, אני נתקלת במבט הזה – בוז מהול ברחמים ומלצרים שבוחנים את בני שיחי לראות 'האם גם הם דפוקים'. דפוקים? כלומר, נמנעים. ממה את נמנעת? בשר, חלב, ביצים. אה, הבעת המלצרית משתנה – יש לנו… סלט. פשוט נוציא ממנו את ה… אולי תקחי סנדוויץ' רק בלי …. וגם בלי הרוטב – הוא על בסיס מיונז.  ואז גם תשלמי עוד 3 שקלים על החלב סויה. לאחר מספר אכזבות, חזרתי להנות מהבישול הביתי – שם אני שולטת במרכיבים ולא זוכה לפרצופים.

היה רק טבעי אם כך, לבחון האם המהפכה הטבעונית הגיעה לירושלים והאם בכלל מדובר במהפכה?
הטרנד הזה התחיל לפני חצי שנה בערך, אנשים החלו לשתף בפייסבוק את "ההרצאה הכי טובה שראיתם" או בשמה: גארי יורפובסקי מסביר על הטבעונות בקולג' אמריקאי. מאז נפתחו קבוצות, ארגונים ועמותות המגדירות את הטרנד הטבעוני כטרנד לחיים. החלטתי לצאת ולבחון האם המהפכה הטבעונית אכן הגיעה לירושלים או שמא היא עדיין תקועה בעליות של כביש 1.

 

בקמפוס

את הצעד הראשון עשיתי ב"ויטמין" שבקמפוס הר הצופים. דורית בעלת המקום הסבירה שהם החלו להציע מנות לטבעונים בזכות הביקוש; כך ניתן לבחור בין שני סנדוויצ'ים טבעוניים (אבוקדו או טחינה גולמית עם ירקות קלויים), או מאפה חדש – "האי היווני", פוקצ'ה עם פסטו וירקות קלויים. לצערי, בכל פעם שהגעתי המאפה בדיוק נגמר. גם בקפיטריית "רחל" לא מתעלמים מהביקוש הגובר ומציעים שני סנדוויצ'ים (אבוקדו או טחינה) והשוס הגדול: עוגיות שוקולד טבעוניות שטעימות כל כך עם הקפה. אחרי ההצלחה המסחררת בשני בתי הקפה הותיקים, הגעתי לפורום וסוחררתי מהריח המגיע מהפיצריה החדשה, הריח של הגבינה הנמסה שמפעפע בקמפוס בהפסקה של 12, בדיוק כשהתור למיקרוגל כל כך ארוך. אומנם על הגבינה נאלצתי לוותר אבל גם ב"איטליה הקטנה" מציעים לנו פסטה טבעונית עם 2 רטבים – פסטו או עגבניות. לא קיפחתי את הצד האפל של האוניברסיטה, וכך מצאתי את עצמי צועדת במדשאות גבעת רם ומחפשת אחר אוכל טבעוני. האור נמצא ב"קפה בגינה", שם מציעים מגוון סנדוויצ'ים (ואם אין טבעוני מוכן יכינו לכם במיוחד), מרקים טבעוניים והקפה הכי זול – רק שקל אחד יותר עבור חלב סויה.

 

בעיר

ויג'ן-פרינדלימעוּדֵדת מהביקורים בקמפוסים בחנתי את האתר החדש –"Vegan Friendly" , המעניק תו למקומות שונים כ"ידידותיים לטבעונים". את האתר הקים עומרי פז, סטודנט למשפטים – כאן אצלנו בעברית. פז מספר כי הוא היטַבְעֵן לפני עשרה חודשים ומאז החל בהקמת ויגן-פרנדלי כדי לסייע לטבעונים למצוא מסעדות מתאימות. בחינה מהירה באתר מעלה כי בירושלים יש כמות נמוכה של מסעדות ביחס לתל אביב. עומרי מספר כי יש להם פניות של בתי עסק שונים נוספים שרוצים להצטרף, ובתקופה הקרובה נראה עליה בכמות המסעדות הירושלמיות שיזכו בתו הנכסף. פז המליץ על מסעדת "תאנים" כמסעדה האהובה עליו בירושלים והעיד שיש בה אווירה נעימה, אוכל בריא ומחירים סבירים.

בעקבות השיחה והעיון באתר יצאתי השוקה, שם ממוקמות שתיים מהמסעדות המומלצות – "האגס אחד" ו"איצ'יקדנה". "האגס אחד" מחזיקה במגוון מנות טבעוניות, בעוד שלפי העובדים הכי הכי טעים הוא דווקא החומוס. בצד השני של השוק נמצאת "איצ'יקדנה", מקושטת בדגלים וצבעים. בכניסה, להבה בעלת המקום מחייכת לכולם. אנחנו מתיישבות והיא מספרת על הטבעונות שלה; זה עוד מהודו, שם גדלה, ולמדה לא לאכול מוצרים מהחי – בשר וביצים. לגבי חלב, הגישה שם מאפשרת יותר ויש יוגורט וגבינה. ב"איצ'יקדנה" מציעים פלטות עם אורז, דהל ומגוון תבשילים מתובלים וריחניים. אני טועמת מעט מכל דבר – תבשיל הבטטה מנצח יחד עם צ'אטני אגסים ולסיום אל תוותרו על החלבה.

המרקייה

המרקייה

בנוסף לכל המקומות לאכול בהם, בירושלים פועל "זנגוויל" – המרכז לצמחונות, שמארגן אירועים שונים להעלאת המודעות לנושא, וארוחת ערב קהילתית טבעונית אחת לחודש. אתם מוזמנים לבקר וליהנות מהחוויה.

אז המהפכה הטבעונית צלחה את העליות של שער הגיא, אבל נראה שהיא עודה בשלבי התאוששות. בקמפוסים אכן נעשו התאמות לצרכים והיענות לביקוש הקהל, אך עוד רחוק היום בו לא נצטרך לשלם מסי טבעונות על חלב סויה בקפה. ברוב המסעדות בעיר עדיין יציעו לטבעונים תפריטים חלקיים בהם יוציאו פריטים מהמנות, ולא יהיו כמעט מנות מיוחדות. לעומת זאת, ישנן כמה מסעדות, ותיקות ברובן, המציעות מבחר מפנק גם לטבעונים שבחבורה.

 

כוסות קינוח טבעוני אישיות (לשמונה מנות אישיות)

קינוח

חומרים

שמנת מתוקה צמחית

חב' אינסטנט פודינג וניל

100 גר' שוקולד מריר

2 בננות בינוניות

שרוול פתי-בר.

 אופן ההכנה

  1. מפוררים את הפתי-בר
  2. ממיסים את השוקולד במיקרוגל (לבדוק כל עשרים שניות). אם אין מיקרוגל, לוקחים סיר קטן ושמים בו את השוקולד, שבור לחתיכות. מניחים את הסיר מעל סיר אחר עם מים רותחים (לוודא שהמים לא יגעו בסיר של השוקולד!) ומשאירים עד להמסה.
  3. מקציפים את השמנת עם אינסטנט פודינג וניל.
  4. חותכים את הבננות לפרוסות.
  5. מרכיבים את המנה: שכבת פתי-בר, 2 כפות קצפת, 2 פרוסות בננות, כפית שוקולד מומס וחוזר חלילה.

 

בתאבון!

מודעות פרסומת